Wat is Lichaamsgerichte therapie?

LGT is een dynamische vorm van lichaamswerk waarbij we door middel van massage, ontspannings- en bewegingstechniek werken aan bewustwording, op lichamelijk en geestelijk vlak.

LGT kenmerkt zich door de individuele benadering. Daarnaast heeft LGT als uitgangspunt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en een eenheid vormen.


Lichaamsgerichte therapie is een waardevolle methode om het gevoel van welbevinden te verbeteren en kan worden toegepast bij uiteenlopende klachten en hulpvragen. Tijdens een behandeling wordt er gewerkt aan ontspanning, reiniging en aan het versterken van het zelfgenezend vermogen. We stimuleren het onderlinge evenwicht op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.


Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Je lichaam kan je iets vertellen over waarom je op een bepaalde manier reageert en hoe je daar een eventuele verandering in kunt aanbrengen. Tijdens een behandeling onderzoeken we wat er in

de weg staat voor ontspanning en een ontspannen beweging. Een verbeterd contact (lichaamsbewustzijn) maakt, dat je vaak beter kan ontspannen, zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau. Wanneer het lichaam ontspant, kan de geest ontspannen. Wanneer de geest verkrampt, verkrampt het lichaam.


We kunnen werken aan het verlichten van pijnklachten, maar we kunnen ook op zoek gaan naar waar de pijnklacht vandaan komt. Bewustwording en het verstaan van je lichaamstaal spelen

hierbij een belangrijke rol.


De massage kan je doen ontspannen, je hernieuwde energie geven, klachten verhelpen. Je zal je fitter voelen, meer rust ervaren of beter met een klacht leren omgaan.


We werken tijdens een behandeling naar aanleiding van de hulpvraag van de cliënt met diverse massage technieken, te weten:


•  Rebalancing

Rebalancing helpt de cliënt om de buitenste beschermingslaag te ontspannen en bewustzijn te brengen in de diepere lagen. Fysieke of psychische problemen zijn openingen naar een dieper en meer essentieel niveau. Op die manier bekeken, zijn de reacties op het verleden een ingang naar het hier en nu. Ze worden niet opgelost op het niveau waar ze ontstaan, maar ze kunnen veranderen als we ruimer worden.

Rebalancing is ontstaan in het groei- en meditatiecentrum van de spirituele meester Osho. Deze heeft als geen ander herkend dat het lichaam de tempel is van de ziel, waar onze vrije natuurlijke aard in leeft. In de ashram van Osho waren veel lichaamswerkers en therapeuten die zich geïnspireerd voelden om vanuit hun expertise een synthese te maken van diverse richtingen. In Rebalancing komen technieken bijeen uit verschillende vormen van lichaamswerk, waaronder Rolfing, Alexander-techniek, Feldenkrais, Tragering, Cranio Sacraal-therapie en Bio-energetica.


•  Shiatsu

Shiatsu is een vorm van manuele therapie afkomstig uit Japan. Het is een loot aan de stam van een lange rijke oosterse geneeskundige traditie. Het woord shiatsu betekent letterlijk "druk met de vingers."

Zijn eenvoudige techniek is doeltreffend: het gewicht aanbrengen op het lichaam van de ontvanger d.m.v. druk van duim, handpalm, elleboog, of knie, waardoor Ki (vitale energie) naar een vrijere circulatie wordt aangezet. Dit beïnvloedt zowel lichaam als geest. De basisprincipes zijn natuurlijke aanraking, ontspanning, gebruik maken van zwaartekracht. De essentie is het open en oprechte contact tussen twee mensen.


•  Klassieke massage

Hierbij wordt gewerkt aan ontspanning, het vitaliseren van de spieren/banden/pezen. Door middel van strijkingen, kneed- en druktechnieken wordt er ingewerkt op de vloeistofbalans van bloed en lymfe en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.


•  Voetreflexmassage

Bij voetreflexmassage maakt men gebruik van duim en vinger-technieken waarmee kleine gebieden (reflexzones) op de voet worden bewerkt. Deze reflexzones staan in verbinding met verschillende delen en organen van het lichaam.


Een behandeling bestaat meestal uit een combinatie van deze technieken en kan per persoon verschillen, afgestemd op de cliënt.
 

lichaamsgerichte therapie (LGT)

natuurgeneeskundenatuurgeneeskunde.html
LGT
guashaguasha.html
voedingsleervoedingsleer.html
PGBPGB.html
bioresonantiebioresonantie.html
contactcontact.html
routeroute.html
praktijkpraktijk.html
introductieindex.html
werkvormenwerkvormen.html